Eugeniusz Iwanow

Eugeniusz Iwanow

źródło: www.blog.konikowski.net

 

Eugeniusz Iwanow

Zadebiutował w 1952 w tygodniku “Przyjaźń”. W 1957 zdobył tytuł mistrza krajowego, a w 1988 – mistrza FIDE w kompozycji szachowej. Opublikował ponad 1200 zadań (niektóre wyróżnione w Albumach FIDE), zdobył ponad 350 nagród i wyróżnień (w tym ponad 50 pierwszych nagród). Posiada tytuł mistrza międzynarodowego kompozycji szachowej od 2015 oraz arcymistrza krajowego od 2013. Wielokrotny uczestnik Mistrzostw Świata w rozwiązywaniu zadań szachowych (solving).

Jako doskonały organizator przyczynił się do wysokiej pozycji kompozycji w środowisku szachowym. W latach 1961–2003 wydawał pismo “Problemista”. W latach 1976–1990 był prezesem Okręgowego Związku Szachowego w Częstochowie, natomiast w latach 1980–2004 – przewodniczącym Komisji Kompozycji PZSzach. Od 2008 Honorowy Członek Polskiego Związku Szachowego.

Wielokrotny medalista Mistrzostw Polski w kompozycji szachowej (m.in. mistrz Polski w dziale problemów bajkowych [VIII mistrzostwa, 1967–1970] oraz dziesięciokrotny wicemistrz Polski w dziale samomatów), jak również złoty medalista Mistrzostw Polski w rozwiązywaniu zadań szachowych (Lubliniec 1988) oraz reprezentant Polski na Mistrzostwach Świata w kompozycji szachowej oraz Mistrzostwach Świata w rozwiązywaniu zadań szachowych. Dwukrotny medalista Drużynowych Mistrzostw Świata w kompozycji szachowej (1984-1988 – srebrny, 1989-1992 – brązowy).

Układał wszystkie typy zadań, jednak najbardziej znane w świecie są jego samomaty, niektóre z nich to prawdziwe perełki. Prezentowane zadanie jest w wielu miejscach pokazywane jako wzorcowy przykład samomata!

Eugeniusz Iwanow

Eugeniusz Iwanow
Gazeta Częstochowska (1965), I nagroda
Samomat w 2 posunięciach

 

W samomacie zaczynają białe i zmuszają czarne do zamatowania białego króla.

1.We4! Bardzo dobry wstęp – oddaje wolne pole czarnemu królowi. Grozi 2.Hg2+ hg2#
1…K:e4 2.Hd3+ K:d3X
1…H:e4 2.H:f2+ K:f2X
1…Wa1 2.We3+ K:e3X

Jan Rusinek


Strony internetowe:

Ta strona korzysta z plików cookies (ciasteczka). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close